CDA, VVD en PvdA/GroenLinks doen samen oproep aan inwoners

geplaatst in: Nieuws | 0

Opmeer – De kosten WOZ-bezwaren zijn met 60.000 euro explosief gestegen. VVD voorman Jacko Hoek: “De VVD doet een oproep aan inwoners om hier heel zorgvuldig mee om te gaan want uiteindelijk schiet je wel je eigen in de voet.” Met “Bezint eer ge begint,” riep financieel woordvoerder van de CDA-fractie, Michel Hoogland inwoners op om een goede afweging te maken. Hoogland haalde dit zorgpunt aan tijdens de eerdere behandeling van de kadernota in de oordeelsvormende vergadering. PvdA/GroenLinks fractievoorzitter Jan van Lieshout omarmde en ondersteunde de oproep en riep andere partijen op om hetzelfde te doen en om als volledige gemeenteraad dit uit te dragen. “Laten we als gemeente uitdragen dat als mensen in beroep gaan tegen de vastgestelde WOZ-waarde dat zij dit doen met de gemeente. Ga dit niet doen bij allerlei commerciële bedrijfjes. Dit kost alleen maar extra tijd, en extra geld,” sprak van Lieshout tijdens de besluitvormende vergadering

VVD Opmeer wil belasting zo laag en eerlijk mogelijk maar no cure, no pay bureau’s hebben gezorgd voor een explosieve groei van WOZ-bezwaren bij de gemeente. “Deze organisaties proberen de inwoners te motiveren om een bezwaar in te dienen tegen de WOZ-waarde met de gedachte baat het niet dan schaadt het ook niet. Dat laatste is echter niet waar,” zo stelt Hoogland. “Opmeer betaalt hiervoor de komende 5 jaar 300.000 euro om ambtenaren in te zetten om deze bezwaren te behandelen. Slechts in uitzonderlijke gevallen wordt deze ook aangepast. Die 300.000 euro betaalt de inwoner van Opmeer zelf, via onroerend zaak belasting.” Hoek gaf aan dat 1 procent OZB verhoging voor ongeveer 30.000 euro staat. “Als dit zo door blijft gaan zal dit uiteindelijk kunnen leiden tot een OZB stijging van 2 procent.”
“Het verdienmodel van die organisaties verdient niet de hoofdprijs omdat zij inspelen op het verdienen van geld door boetebedingen die zij uitlokken door het stellen van hele specifieke vragen,” aldus Hoogland. Hij kan zich niet voorstellen dat een rechtschapen burger daaraan mee wil werken.

Wethouder Buis bedankte de partijen voor de oproep. Buis benadrukte dat de gemeente het echt goed doet. Opmeer heeft namelijk al vier jaar op rij vijf sterren en de beoordeling goed van de waarderingskamer. Via no cure, no pay bureau’s is er geen of nauwelijks contact met inwoners. Doordat er geen maatwerk meer toegepast kan worden gaat de dienstverlening achteruit en komt de waardering van de inwoners onder druk te staan . “Wij willen juist binding met onze inwoners zodat we ook goed dienstverlenend kunnen zijn. Door direct contact met de gemeente kan de informatieverstrekking efficiënt en met aandacht voor de inwoner plaatsvinden.”

De gemeente gaat inwoners meer informeren en oproepen dat wanneer zij bezwaar willen maken, individueel bezwaar maken bij de gemeente zodat er maatwerk toegepast kan worden.

Lees ook:
Belasting en leges zo laag en eerlijk mogelijk

Lees ook:
Positieve terugblik met winstwaarschuwing voor de toekomst