Laadpunten voor auto’s in openbare ruimte versneld

geplaatst in: Nieuws | 0

OPMEER – Het verkiezingspunt van de VVD Opmeer om inrichting gemeentelijke laadpunten te versnellen is in december 2022 door het college opgepakt. Wethouder Buis is enthousiast, “Ondernemers vragen om laadpalen. Als gemeente wil je faciliteren en voorzien in die behoefte.”
De Toekomstvisie Opmeer 2030 zegt dat we in dat jaar voldoende laadpunten hebben voor elektrische auto’s. Met de versnelling wordt de eerste stap gezet om hier naartoe te werken en aan de ambtitie te voldoen. Het coalitieakkoord ‘Vitaal Opmeer’ stelt dat de plaatsing van het aantal laadpunten in de openbare ruimte wordt versneld. Met deze versnelling wordt hierbij ook rekening gehouden met inclusieve inrichting van de openbare ruimte.

De gemeente heeft onlangs €148.000,- van het Rijk gekregen voor het nemen van klimaatmaatregelen, waaronder energietransitie en het plaatsen van laadpalen. Laadpalen worden momenteel uitsluitend op aanvraag geplaatst. Als we laadpalen willen plaatsen zonder dat daar een aanvraag aan ten grondslag ligt en/of de laadpalen binnen een straal van 200 meter hebben nog voldoende capaciteit wordt er een bijdrage van € 1.000 per laadpaal verwacht.

Het college heeft daarom voorgesteld een €10.000,- van de uitkering te reserveren voor het plaatsen van laadpalen op locaties waar niet direct aanvragen van bewoners zullen komen, maar een laadpunt wel maatschappelijk gewenst is. Zo zijn er vragen van de middenstand om laadpalen voor algemeen gebruik. Gedacht wordt aan de volgende locaties:


-’t Centrum, de Weere.

-de Hooge Heren, Hoogwoud

-Herberg Spanbroek

-Sportpark de Weijver

-Parkeerplaats bij VVS.

Ook wordt bij Floris van Noordwijklaan 43 in Spanbroek gedacht aan een laadplein.