Brullende koeien zijn zelden heel goeie

geplaatst in: Nieuws | 0

HAARLEM – Brullende Ines Kostić vliegt uit de bocht en opent de aanval op de agrarische sector en Landbouwshow Opmeer. De VVD-fractie in Opmeer is ontstemd en vraagt zich af waarom het Statenlid van de Partij van de Dieren (PvdD) niet het gesprek is aangegaan met het bestuur en de sector afgelopen jaar tijdens Landbouwshow Opmeer. Kostić brult dat vee geen onderdeel meer hoort te zijn van een show. Zo is te lezen in het Noord-Hollands Dagblad (NHD) van 18 januari. Hierin staat geschreven dat Kostić de provinciale subsidie en sponsoring wil stoppen van het meer dan 100 jaar oude evenement.

Linkse woke-cultuur
“Een goede boer is iemand die met liefde voor het vak een ambacht uitoefent”, zo staat geschreven in het programma van PvdD, maar op het moment dat al die ambachtslieden hun liefde tonen, innovaties en ontwikkelingen in de sector met elkaar delen en bespreken op de Landbouwshow Opmeer keert PvdD de boeren de rug toe. Kostić zet ze neer alsof zij geen liefde voor het vak hebben en niet geven om dierenwelzijn. Ze gaat niet eerst in gesprek maar gooit de deur dicht zonder perspectief te geven en te werken aan een toekomstbestendige agrarische sector.

Met verbazing heeft ook de VVD-fractie in de provincie Noord-Holland kennisgenomen van de oproep van de PvdD in het NHD om de sponsoring van de landbouwshow in Opmeer door de provincie te doen stoppen. Landbouwwoordvoerder Bas de Wit (VVD Noord-Holland) is kritisch naar zijn collega’s: “Deze oproep is wat mij betreft typerend voor de woke-cultuur in bepaalde linkse kringen. Daar gaan we wéér…” De provinciale VVD is juist voorstander van deze sponsoring, omdat de landbouwshow de stad met het platteland verbindt. “Veehouders op het evenement zorgen echt goed voor hun dieren. De landbouwshow past zich juist aan de huidige tijd aan.”

Gedeputeerde Esther Rommel en Rosalien van Dolder wethouder Koggenland voorop in koets openingsronde. Linksonder: Landbouwshow Opmeer voorzitter Wim Staal

Toekomstbestendige agrarische sector
De Landbouwshow Opmeer is het grootste agrarische evenement van Noord-Holland en werd ooit opgericht om kennis en vakmanschap in de agrarische sector te delen en te bevorderen. Een echte netwerkdag voor ondernemers maar ook een dag waar het hele gezin kan genieten en kennis maakt met de agrarische sector.

Het bestuur van de landbouwshow snapt de kritiek ook helemaal niet. “Het rare is dat de Landbouwshow nu precies de dag is waarop de echte liefhebbers in alle openheid naar buiten komen met hun dieren. Dat legt juist de nadruk op het dierenwelzijn, dat is wat je als sector wilt laten zien. Wij hebben zelf tijdens de show dierenartsen rondlopen die hierover waken. Je zet dan de gezondheid van de dieren niet op het spel”, reageert voorzitter Wim Staal in het artikel.

“Brullende koeien zoeken vooral aandacht van een flinke stier”
Tijdens Landbouwshow Opmeer heeft VVD Westfriesland een stikstofpetitie aangeboden aan gedeputeerde Esther Rommel van Natuurbeheer. Dit gebeurde in het bijzijn van LTO Noord voorzitter Trude Buysman en René Staal van Farmers Defence Force (FDF). De brief (link) is ook naar premier Rutte gestuurd en stikstofminister Van der Wal. Rommel deed na ontvangst van de petitie geen toezeggingen, maar sprak wel van een ‘goed gebaar’. Met de woorden “We moeten er samen uit zien te komen”, deed zij een handreiking.

Esther Rommel ontvangt de petitie van Rosalien van Dolder op Landbouwshow Opmeer 2022

Waar VVD Westfriesland, maar ook VVD Noord-Holland gesprekken zijn aangegaan met boeren ondernemers hoort de VVD-fractie in Opmeer de PvdD nu vanachter een bureau in Haarlem roepen dat iets moet stoppen. Neem eerst de moeite om in gesprek te gaan met het bestuur, is het verwijt naar Kostić. Tijdens de boerenprotesten heeft de VVD gesprekken gevoerd met diverse belangenbehartigers van de agrarische sector waaronder land- en tuinbouworganisatie LTO. Op het landelijke VNG-congres te Hoorn in 2022, georganiseerd door de 7 Westfriese gemeenten kreeg René Staal, woordvoerder van FDF een podium. Staal werd de gelegenheid gegeven om een toespraak (link) te houden voor meer dan 2000 bestuurders bij start van dit congres.

De VVD-fractie in Opmeer geeft ook reactie op het artikel. “Bij de Landbouwshow Opmeer komt de hele keten samen. Juist hier wordt het gesprek gevoerd over een toekomstbestendige agrarische sector. Ook worden oplossingen getoond voor de aanpak van de problematiek rondom Stikstof, CO2-reductie en natuur inclusieve landbouw”, spreken VVD raadsleden Jacko Hoek en Co Schipper met één mond.

De landbouwshow is bij uitstek dé locatie om een petitie aan te bieden en in gesprek te gaan met de sector. Vanaf de zijlijn brullen dat het dierenwelzijn niet op orde is en dat vee geen onderdeel meer hoort te zijn van een show valt echt niet in goede aarde binnen de VVD en werkt als een rode lap. Brullende koeien zoeken vooral aandacht van een flinke stier, en die heeft Ines Kostić nu gekregen in de vorm van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.

Statencommissie
De Landbouwshow Opmeer dient zich als evenement jaarlijks te verantwoorden voor het dierenwelzijn. In de Statencommissie wordt maandagavond 23 januari het dierenwelzijn op de landbouwshow besproken. De Partij van de Dieren wil een voorstel indienen in de Staten om de sponsoring definitief af te schaffen. Landbouwshow Opmeer vind ieder jaar plaats op de eerste maandag van augustus.

Bron: artikel NHD (link)