VVD Opmeer wil meer straatnamen die verwijzen naar vrouwen

geplaatst in: Nieuws | 0

OPMEER – Meer gelijkwaardigheid en meer diversiteit in straatnamen met als doel dat er gestreefd wordt naar een meer gelijke verdeling van straatnamen die verwijzen naar mannen en vrouwen. Hiervoor diende VVD Opmeer een motie in welke is aangenomen op 23 juni 2022.

Initiatiefnemer van de motie Eline Leek (CDA) benaderde alle partijen om mede indiener te zijn van de motie vreemd aan de orde. De constatering is dat straatnamen die verwijzen naar personen een ongelijke verdeling laat zien in verwijzingen naar mannen (88,2%) en vrouwen (11,8%). Bij toekomstige nieuwbouwprojecten liggen nieuwe kansen om te komen tot een meer gelijke verdeling. Dit biedt mogelijkheid om het uitdragen van gelijkwaardigheid ook terug te laten zien in het straatbeeld. “De motie gaat over gelijkwaardigheid. Dat iedereen wordt gerespecteerd en dat iedereen mee kan doen en dezelfde kansen heeft. Wij zijn hier zeer ontvankelijk voor”, aldus wethouder Buis in reactie op de ingediende motie door mevrouw Leek.

Straatnamen die verwijzen naar personen dragen bij aan de identiteit en cultuur van Opmeer en vormen een overzicht van personen waarover besloten is om deze te eren. Daarom is het van belang om in het algemeen aandacht te hebben voor diversiteit in brede zin. Naast vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, sociale rechtvaardigheid is gelijkwaardigheid één van de vijf liberale kernwaarden van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.