Kandidaatstelling 2026
Wilt u ook kandidaat zijn en meedoen aan de verkiezingen om echt mee te doen en samen aan de slag te gaan?
Neem contact op met de Gemeente Coördinator VVD Opmeer, Jochem Frankfort via e-mail: j.frankfort@gemeenteraadopmeer.nl.

Gemeenteraadsverkiezingen

De gemeenteraad is de volksvertegenwoordiging in je eigen gemeente. Elke vier jaar kun je zo invloed uitoefenen op de politiek in je eigen woonplaats. Je kunt in de meeste gemeenten op de bekende landelijke partijen stemmen, maar er zijn ook lokale partijen. De VVD doet in elke gemeente mee. De eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen zijn in 2022.

Kandidaten
Voor elke verkiezing worden de kandidaten van tevoren door de politieke partijen geselecteerd. Zij worden vervolgens op de stemlijst geplaatst die je op je stembiljet ziet. Bij de gemeenteraadsverkiezingen komen alle kandidaten uit je eigen gemeente, bij de provinciale verkiezingen komen ze allemaal uit je eigen provincie. Bij elke verkiezing breng je je stem uit op één kandidaat. Daarmee stem je ook automatisch op de partij van die kandidaat.

Verkiezingsprogramma
Enkele maanden voor de verkiezingen brengen de deelnemende politieke partijen een verkiezingsprogramma uit. Daarin kun je lezen waar de partij voor staat. De standpunten in de programma’s zijn specifiek voor die verkiezing. Bijvoorbeeld: bij de gemeenteraadsverkiezingen gaat het programma van de VVD Opmeer alleen over kwesties die spelen in Opmeer.

Welke verkiezingen zijn er
De volgende verkiezingen in Nederland zijn op woensdag 15 maart 2023. Dat zijn de Provinciale Statenverkiezingen.
In 2024 zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. De eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen zijn dan weer in 2025, tenzij het kabinet eerder valt.

Geen personen gevonden.