Opmeer – Grootste verkiezingspunt nu vastgelegd in beleid: “Geen rest afval per kilo gewicht betalen aan HVC”. Eerder, op 15 december 2022, werd de invoering van het recycletarief al ingetrokken.
Stappen zetten
Met het nieuw opgestelde Grondstoffenplan 2025 – 2035 wil de gemeenteraad met dit plan de komende jaren verdere stappen zetten richting een circulair Opmeer in 2050. Ze willen een gemeente zijn waarin afval zoveel mogelijk voorkomen wordt en het afval dat toch ontstaat zoveel mogelijk wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Sinds 2024 is de focus van de doelstellingen verschoven van kilo’s restafval naar percentage gerecycled materiaal. Dit gaat dus over alle grondstromen, niet alleen over restafval. De doelstelling is om in 2025 55% van al het afval te recyclen, en in 2035 65%. Opmeer doet het in dit opzicht goed; in 2022 werd 66,1% van al het afval gerecycled. Met de stappen die we al hebben gezet is een stevige reductie gerealiseerd in de hoeveelheid restafval die de inwoners van Opmeer gezamenlijk produceren. Zo daalde de hoeveelheid restafval tussen 2015 en 2022 aanzienlijk, van 203 tot 131 kg. Dit is een daling van 72 kilo.
Beter scheiden goed voor de portemonee
Meer scheiden van grondstoffen en afval is en was lange tijd niet alleen vanuit duurzaamheidsoogpunt, maar ook vanuit financieel perspectief een verstandige koers. Op dit moment betaalt gemeente Opmeer € 63.000 verbrandingsbelasting bovenop haar normale verwerkingskosten voor restafval. Indien de gemeente er niet in slaagt om met een aanpassing in het beleid de hoeveelheid restafval omlaag te brengen, zullen deze heffingen in 2030 stijgen naar € 175.000. Dit betekent een ruime verdubbeling van de heffing op verbranding van restafval. We hebben onze inwoners hier hard bij nodig. Circulariteit vraagt om meer dan alleen een container bij de deur of goede verwerkingsmogelijkheden. Het vergt ook dat inwoners de juiste informatie hebben over afvalscheiding. Uiteindelijk zijn het onze inwoners die zich op dagelijkse basis van hun afval en grondstoffen ontdoen. Daarnaast kunnen inwoners zelf bij hun inkopen andere keuzes maken, waardoor afval voorkomen wordt. De komende jaren willen we samen met inwoners en andere belanghebbenden optrekken om van Opmeer een duurzame en zoveel mogelijk afvalvrije gemeente te maken.
Lees ook:
Invoering recycletarief van de baan